Под наслов Super Октомври“, Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи

...
Под наслов Super Октомври“, Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи
Коментари Харесай

Поредица от безплатни събития за ученици с интереси в технологиите в Стара Загора

Под наслов „ Super Октомври “, Професионалната гимназия по компютърни науки и математически разбори „ Минко Балкански “ става място за среща на учениците и технологиите.

В поредност от събития младежите от Стара Загора и района ще могат да тестват онлайн съвременни роботи, ще се срещнат с вдъхновяващи експерти от IT сектора. Ще учат някои от най-популярните програмни езици. Всички събития са безвъзмездни с предварителна регистрация. Освен лекции и експо зона, по време на самодейностите са планувани и разнообразни интерактивни занимания, с които младежите ще натрупат с изключение на тероретични и на практика знания в разнообразни посоки.

Роботите идват в Стара Загора

Първото събитие „ Роботите идват в Стара Загора “ ще се организира на 08.10.2022 година в постройката на ПГКНМА „ Проф. Минко Балкански “. В рамките на деня, IT гимназията ще стане хазаин на цялостен „ град “ от роботи. Специалисти от разнообразни компании ще показват пред посетителите новостите в роботиката и опциите пред младежите с ползи в региона. Събитието е ориентирано към възпитаници в прогимназиален и гимназиален стадий, само че е отворено за всички останали хора, които желаят да се допрян до последните новости в роботиката. Ще се видят онлайн разнообразни роботи и ще могат да научат повече за това по какъв начин се програмират роботи и изкуствен интелект. Съвместно с ПАРА – асоциацията по роботика, ще срещнем младежите със експерти от бизнеса, които ще им опишат за това настрана направление в софтуерния бранш, кои са най-популярните роботи, които се употребяват в промишлеността. От фирмите ще обезпечат роботи, с които учениците ще могат да правят действителни интервенции.

IT за всеки: Момичетата в технологиите

Следващата събота, на 15.10.2022 година, още веднъж в постройката на IT гимназията на ул. „ Стефан Сливков “ 7 ще се организира събитие  ”IT за всеки: Момичетата и технологиите “. По времена еднодневната работилница, девойки, които имат интерес в технлогиите или просто са любопитни да научат повече за тази динамично разрастваща се промишленост, ще могат да се срещнат с вдъхновяващи дами, успешно осъществили се в IT сектора. Освен лекции, по време на събитието има планувана специфична експо зона, в която девойките ще могат да се допрян до разнообразни технологии. На специфична интерактивна дъска, те ще могат да играят разнообразни игри, които още веднъж ще им разкрият богатите благоприятни условия в технологиите. Предвидени са и други тематични занимания по тимове. За най-хубавите има планувани разнообразни награди.

Целта на работилницата е девойките да бъдат стимулирани, въодушевени и да им бъде вдъхната убеденост, с цел да се ориентират към образование с софтуерен профил още след 7 клас, с което да си обезпечат сигурна работа в едни от най-търсените специалности в света.

Python: Битка на Кодове 2

Последното събитие от SUPER месеца в компютърната гимназия е втора част на провеждания към този момент курс  “Python: Битка на кодове ” – работилница за възпитаници в горните класове на гимназията, с която ще получат или надградят познания по един от най-популярните езици за програмиране сега – Python.

С този 2-дневен курс (2 дни по 5 часа), младежите ще работят с един от най-модерните и привлекателни сега езици – Python. Този модел е към този момент изтестван това лято и съумя да притегли много претенденти. С второто издание се цели да се надградят познания и да се даде опция на още младежи с ползи в програмирането да работят с съвременни езици. В Стара Загора, тази година езикът Python се показва за първи път измежду младежи от локалните учебни заведения. В края на курса, участниците ще бъдат разграничени на тимове, които ще се състезават между тях със своя код, написан на Python.

Meet and Code – инициатива, която съществува от 2017г. и поддържа основаването на разнообразни цифрови умения измежду младежите. Страните, които вземат участие са над 20, в това число Австрия, Босна и Херцеговина, България, Гърватска, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Казакхстан, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания и други Събитията от програмата Meet and Code се осъществяват с поддръжката на SAP, Techsoup, Фондация Граждански начинания. Организатори за града са доброволци от IT бизнеса в партньорство с Обществен Дарителски Фонд – Стара Загора и местни IT компании.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР